• mainos

  Renkaiden vaihtaminen

  Renkaiden vaihtaminen kotikonstein sujuu helposti, mutta renkaiden asennus vanteille ei niinkään. Vanteelle asennukseen kannattaa käyttää ammattilaisia, sillä heillä on toimenpiteeseen vaadittavat koneet ja asiantuntemus.

  Renkaiden vaihtaminen itse

  Renkaiden vaihtaminen on helppoa, tosin siihen saatetaan tarvita voimaa jos pultit ovat jumissa. Tässä tarvittavat työvaiheet renkaiden vaihtamiseen:

  Pulttien löysääminen kannattaa tehdä ennen auton nostamista tunkilla, sillä epävakaan tunkin päällä tiukasti kiinni olevien pulttien avaaminen voi kaataa tunkin. Älä kuitenkaan avaa pultteja enempää kuin sen verran että ne lähtevät vaivattomasti pyörimään auki. Jos avaat pultteja liikaa voi rengas irrota kiinnikkeistään ennenaikaisesti.

  Tarkista renkaiden kulutuspinnat aina ennen alle laittoa, sillä kuluneempi rengaspari kannattaa sijoittaa taakse. Lisäksi on tarkistettava renkaan merkinnöistä pyörimissuunta, jotta rengas pyörii ajon aikana oikeaan suuntaan.

  Renkaat kannattaa putsata hyvin ennen asennusta, sillä esimerkiksi niihin tarttunut kuiva muta voi pysyä vanteessa pitkään ja se aiheuttaa renkaassa epätasapainoa.

  Vaihda yksi rengas kerrallaan ja kiristä pultit ristikiristysmenetelmällä, eli kiristä pultti kerrallaan alla olevan kuvan mukaisesti.

  renkaiden vaihtaminen ristikiristys

  Kiristä kaikki pultit ensin melko kireälle ja sen jälkee vielä uudelleen maksimikireyteen.

  Varsinkin alumiinivanteilla olevissa renkaissa kannattaa suorittaa jälkikiristys reilun sadan kilometrin ajon jälkeen.

  Jos renkaat ovat metallivanteilla, kannattaa vannetta suojata pölykapseleilla. Pölykapselien paikalleen laitto voi välillä olla haastavaa ja turhautumisen riski on suuri. Monilla saattaa tällöin tulla käytetyksi liikaa voimaa, jolloin pölykapseli saattaa haljeta. Optimitilanteessa kuitenkin ainoa huomioitava seikka on etsiä pölykapselista se kohta, josta renkaan venttiili tulee laittaa läpi. Kun venttiili on saatu oikeaan kohtaan pölykapselia, painetaan pölykapseli kiinni vanteeseen kauttaaltaan.

  Renkaiden vaihtaminen liikkeessä

  Renkaiden vaihtaminen liikkeessä on helppo ja mutkaton ratkaisu varsinkin jos liike tarjoaa renkaiden kesä-/talvisäilytystä. Lisäksi jos renkaissa on TPMS rengaspaineanturit, on niiden ohjelmoiminen tehtävä renkaanvaihtoliikkeessä.

  Renkaanvaihtosesongin aikana kannattaa varata aika hyvissä ajoin etukäteen, sillä vain marssimalla paikalle ei usein saa kuin paheksuvia katseita ja renkaat jää vaihtamatta. Pahimpana sesonkina jonotusajat voivat venyä jopa parin viikon mittaiseksi.

  Vaikka vaihtaisitkin renkaasi aina itse, on liikkeessä vaihto välillä kannattavaa. Renkaiden kulumisen minimoimiseksi on renkaita hyvä tasapainottaa aika-ajoin. Tasapainotuksessa käytettäviä painoja saattaa irrota ajon aikana jolloin rengas menee epätasapainoon, ajomukavuus kärsii ja rengas saattaa alkaa kulua normaalia enemmän.