• mainos

  Vanteiden sopivuus

  Vanteita ostaessa on tarpeen tutustua tiettyihin lukuihin, jotta ei tule ostettua vanteita jotka ovat joko autoon tai renkaisiin epäsopivat. Autojen käyttöohjekirjassa on useimmiten merkintä, minkä kokoisia vanteita valmistaja autoon suosittelee. Helpoiten oikean vanteen valinta tietenkin käy merkkiliikkeen kautta, mutta tällöin myös hinta on sen mukainen. Ostamisen voi tehdä myös huokeammin tilaamalla vanteet itse, mutta silloin on perehdyttävä hieman enemmän mitä tulisi tilata.

  Vanteiden sopivuus renkaille

  Renkaita on jos jonkin kokoisia, ja niin myös vanteita. Kooltaan vanteiden tärkeimmät mitat ovat halkaisija, eli tuumakoko, sekä leveys. Nämä kaksi mittaa on syytä selvittää ja verrata renkaiden vastaaviin lukuihin. Kapeisiin renkaisiin ei esimerkiksi ole järkeä ostaa mittaansa leveämpiä vanteita, sillä ne istuvat huonosti ellei jopa ollenkaan.

  Renkaiden tiedot ilmoitetaan renkaan kyljessä olevilla rengasmerkinnöillä. Esimerkiksi 205/55 R 16 tarkoittaa 205mm levyistä rengasta, jonka korkeus (profiili) on 55mm. Kirjaimella kerrotaan renkaan rakennetyyppi jonka jälkeen tuumakoko, minkä kokoiselle vanteelle se sopii.

  Eli helpoiten nähtävissä on se, minkä kokoiselle vanteelle rengas sopii, mutta leveyden puolesta meneekin hieman haastavammaksi. Vanteissa leveyskin ilmoitetaan tuumina, joten sitä ei suoraan voi verrata rengasmerkinnän leveyteen. Lisäksi tietyn levyisille vanteille sopii renkaita useammasta eri leveysluokasta. Esimerkin 205mm leveät renkaat sopivat vanteen leveyksille aina 5,5 tuumasta 7,5 tuumaan saakka, mutta suositellut vanteen leveydet kyseisille renkaille ovat väliltä 6,5 – 7 tuumaa. Lähes jokaisella vanteita myyvällä verkkokaupalla on tarjota tarkat taulukot vanteiden sopivuudesta renkaisiin, joten se hoituu usein vaivatta.

  Vanteiden sopivuus autoon

  Pelkkä renkaiden sopivuus vanteille ei vielä riitä, sillä vanteiden on myös sovittava autoosi. Tässä vaiheessa mukaan tulee muutama luku lisää: pulttijako, offset -luku eli ET sekä keskireiän koko. Monet netissä toimivat vanne- ja rengaskaupat pyytävät syöttämään autosi rekisterinumeron. Tämän avulla sivusto osaa tarjota vain niitä vanteita, jotka sopivat autosi tietojen mukaan varmasti.

  Pulttijako

  Pulttijako ilmoitetaan muodossa pulttien määrä x pulttien etäisyys toisistaan, eli esimerkiksi 4 x 100 = neljä pulttia jotka ovat 100 mm päässä vastakkaisesta pultista. 4 ja 5 on useimmiten henkilöautoissa käytössä olevat pulttien lukumäärät.

  Osalla valmistajista on tarjolla vanteita, joissa pulttireikiä on enemmän kuin 4 tai 5. Näiden vanteiden tarkoitus on sopia useampaan eri pulttijaon omaaviin autoihin.

  Offset eli ET-luku

  Vanteisiin on aina merkattu numero jonka yhteydessä on kirjaimet ET. Tämä luku viittaa siihen, kuinka monta millimetriä vanteen kiinnityskohta on ulompana tai sisempänä renkaan keskiviivasta.  Jos autoon suositellaan tietyn kokoisia renkaita ja vanteita, on usein myös ET-luku oltava tietyn rajan sisällä, jotta esimerkiksi eturengas ei rattia kääntäessä ota kiinni lokasuojaan.

  Keskireikä

  Kun vanteilla oleva rengas asennetaan autoon, saadaan se keskitettyä navan ympärille keskireiän avulla. Keskireikä on siis nimensä mukaisesti vanteen keskipiste jonka ulkopuolella kiinnityspulttien reiät sijaitsevat (pulttikehä). Keskireiän koko ilmaistaan millimetreinä ja se vaihtelee automalleittain. Parhaan istuvuuden takaa suorasovitteiset vanteet, joiden keskireikä on saman kokoinen kuin auton napa. Tällöin vanne menee tiiviisti navan ympärille ja on varmasti keskitettynä. Jos vanteen keskireikä taas on suurempi kuin napa, niin väliin tarvitaan soviterengas, jonka avulla vanne saadaan keskitettyä navan ympärille. Soviterenkaita on niin muovisina kuin alumiinisinakin.